Suoraan [sisältöön] [valikkoon]
Kokoelmat > Ateneum 120 vuotta

Ateneumin taidemuseo juhlii 120-vuotista toimintaansa Ateneum-rakennuksessa

 


Ateneum-rakennus vuonna 1890.
Kuva: KKA / Daniel Nyblin

Juhlan kunniaksi maanantaina 13.10. ilmaiseksi museoon klo 16–20!

Ateneumin juhlavuosi huipentuu maanantaina 13. lokakuuta, jolloin tulee kuluneeksi tasan 120 vuotta siitä, kun Suomen Taideyhdistyksen kokoelmia ensi kertaa esiteltiin yleisölle Ateneum-rakennuksessa. Museo viettää merkkipäiväänsä tarjoamalla kaikille ilmaisen sisäänpääsyn klo 16-20. Mieluisana lahjana Ateneum saa uuden julkisivuvalaistuksen, joka korostaa fasadin hienoja yksityiskohtia ja saa rakennuksen loistamaan kansallisgallerian arvolleen sopivasti.

Klo 17–18 Ateneum-salissa Minun Ateneumini -paneelikeskustelu
Mitä Ateneumin seinät meille kuiskisivat? Millaisilla kengillä portaikon painaumat ovat hioutuneet? Miten taidekokoelman ja taidekoulujen arki sovitettiin yhteen? Millaista oli opiskella ja opettaa tässä talossa?
Keskustelussa mukana professori Severi Parko, taiteilija ja taiteen akateemikko Vuokko Nurmesniemi ja valokuvaaja Jorma Puranen. Keskustelun kuljettajana museohistoriaan erikoistunut FL, kehityspäällikkö Susanna Pettersson.
Ateneum-saliin mahtuu 150 ensimmäistä.

Klo 18.30 syntymäpäivätervehdykset
Ateneumin pääportaikossa

Klo 19 Ateneumin ystävät ry:n teoslahjoituksen julkistus
Ateneum-salissa

120 vuotta sitten museon käytössä oli seitsemän salia Ateneum-rakennuksen kolmannessa kerroksessa, ja teokset oli ripustettu vieri viereen lähes katosta lattiaan. Juhlavuoden myötä kokoelmanäyttely on jälleen palautettu museon kolmanteen kerrokseen - Elämää suurempaa esittelee teoksia temaattisina kokonaisuuksina. Museon kokoelmia kommentoivien Fokus-näyttelyiden sarjassa nähdään kaksi uutta interventiota, Hannele Rantalan ja Elina Salorannan Varasto sekä Jaakko Karhusen ja Pilvari Pirtolan Me haluamme esittää sen mikä on kaikkialla.

Juhlavuoden kuluessa Ateneumissa on vieraillut jo yli 200 000 kävijää. Syksyn näyttelyistä Hokusai & Hiroshige - Matkalla Edoon esittelee Japanin Edo-kauden kaksi tunnetuinta maisemagrafiikan mestaria ja Mustaa ja valkoista puolestaan japanilaisen valokuvataiteen klassikoita. Mika Waltari ja taiteilijaystävät valottaa rakastetun kirjailijan intohimoista suhdetta kuvataiteeseen.

Tervetuloa!


Kuva Suomen Taiteilijain näyttelystä Ateneumissa 1898.
Kuva: KKA / Ernst Nordström