Suoraan [sisältöön] [valikkoon]
Lapset, paja ja opastukset > Teemaopastukset

Teemaopastukset


Suomen taiteen mesenaatit – lahjoituksia, testamentteja, taiteen rakkautta

Suomen taide-elämässä taiteen tukijoilla, mesenaateilla on ollut tärkeä rooli. Taidetta arvostavat keräilijät ja lahjoittajat ovat paitsi tukeneet suoraan taiteilijoita, myös kartuttaneet museoiden kokoelmia merkittävin lahjoituksin. Opastuksella tutustutaan Ateneumin taideteosten kautta Suomen taiteen mesenaatteihin, joita ilman Ateneumin kokoelmat eivät olisi sitä, mitä ne tänä päivänä ovat: Suomen kansallisaarteita.


Naisena Suomen taiteessa

Suomessa on pohjoismaisittainkin erityisen vahva naistaiteilijoiden perinne jo 1800-luvulta alkaen. Naistaiteilijat ovat olleet maamme taiteessa usein myös uranuurtajan asemassa. Opastus tutustuttaa näihin taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa ja samalla yleisemmin naisen asemaan ja sen kehittymiseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Kuluva vuosi on juhlavuosi – yleinen ja yhtäläinen ääni- ja vaalioikeus hyväksyttiin ensimmäisenä maailmassa Suomessa vuoden 1906 valtiopäivillä.


Suomen historiaa taiteen kautta

Suomalaisen taulumaalauksen historia on moniin muihin länsimaihin verrattuna lyhyt – Ateneuminkin varhaisimmat teokset ovat 1700-luvun puolivälin paikkeilta. Silti museon kokoelmien teosten kautta hahmottuu mielenkiintoinen tarina Suomen kansan ja valtion kohtaloista kuluneiden vuosisatojen aikana. Suomen historian vaiheet nousevat opastuksella esiin paitsi niin kutsutuissa historiamaalauksissa, myös monissa muissa teoksissa, joissa historia ei erityisesti ole ollut aiheena – kansankuvauksissa, maisemamaalauksissa ja muotokuvissa.


Pukeutumisen kulttuurihistoriaa

Vaatteet ovat viesti. Muotokuvamaalauksissa pukujen kuvaaminen on aina ollut avainasemassa – kertovathan vaatteet paitsi mallinsa persoonasta, myös kuvattavan yhteiskunnallisesta asemasta ja varallisuudesta. Myös silloin, kun ei ole kyse varsinaisesta muotokuvasta, taideteoksen henkilöiden vaatetuksesta voi lukea kiinnostavia asioita muun muassa aikakauden tyyleistä ja käsityötaidosta. Opastuksella tutustutaan Ateneumin teosten kautta pukeutumisen kiehtovaan maailmaan.

Vauvan kanssa Ateneumiin

Vauvan kanssa -opastus rohkaisee lähtemään vauvan kanssa katsomaan aitoja taideteoksia Ateneumiin. Nähtävänä on museon ylimmän kerroksen upeita klassikkoteoksia van Goghista Ellen Thesleffiin, Helene Schjerfbeckiin ja Wäinö Aaltoseen. Noin puoli tuntia kestävät opastukset on suunnattu vauvaperheen aikuisille niin, että vauvatkin voivat nauttia teosten kirkkaista väreistä ja selkeistä muodoista. Vauvan voi ottaa opastukselle mukaan naulakosta lainattavassa rintarepussa, sylissä tai omissa vaunuissa.


Teemaopastusten hinnat:
arkisin 80 € (+ sisäänpääsymaksut)
sunnuntaisin 100 € (+ sisäänpääsymaksut)

Tilaukset vähintään kaksi viikkoa ennen opastusta:
ti-pe klo 9-12, p. (09) 1733 6275