Suoraan [sisältöön] [valikkoon]
Ateneum-sali

Ateneum-sali - Teatteri keskellä Helsinkiä

 

Ateneum-sali on nykyaikainen teatteritila perinteikkäässä museorakennuksessa. Ateneum-sali on taiteiden ja eri yleisöjen kohtaamispaikka. Taiteidenvälinen ohjelmisto rakentuu musiikista, elokuvista, teatterista ja nykytanssista sekä luennoista ja esitelmistä.

Waltaria ja tekstintekijöitä Ateneum-salin syksyssä

Mika Waltarin syntymän 100-vuotisjuhla on esillä vahvasti koko Ateneumissa. Syyskuussa avautuvan näyttelyn lisäksi myös Ateneum-salin syksyn ohjelmisto on täynnä tekstiä, tekstintekijöitä ja vahvaa ilmaisua. Waltarin voimakas taiteilijapersoona ei näkynyt ainoastaan kirjallisuudessa vaan hänen vaikutuksensa ulottui myös elokuviin, teatteriin ja jopa balettiin. Tämä monialainen taiteen tekeminen on osa Ateneum-salin vahvuuksia, mikä näkyy syksyllä tämän päivän tekijöiden ja oman alansa asiantuntijoiden puheenvuoroissa ja esityksissä.

Tekstintekijöistä nousevat esille perjantai-iltojen Laulaja ja lauluntekijä –klubisarjan muusikot. Koskettavaa laululyriikkaa ja unohtumattomia tulkintoja tutusta ja vähemmän tutusta tuotannostaan esittävät eturivin taiteilijat. Näistä karismaattisista ja valovoimaisista esiintyjistä Kauko Röyhkä tunnetaan myös kirjailijana. Taidemuodot siis sekoittuvat ja sulautuvat toisiinsa, päällimmäisenä katsojalle jää parhaimmillaan ainutlaatuinen elämys.

Waltarin monet kasvot –luentosarja tutustuttaa kuulijan tunnetun kirjailijan eri puoliin. Tutuksi tulevat niin Waltarin poliittinen, uskonnollinen ja historiallinen puoli kuin hänen kiinnostuksensa kuvataiteisiin, erityisesti Ateneumin näyttelyssä esiteltävien taiteilijoiden kautta.  Yhdessä luennossa pureudutaan Waltarin suhteeseen islamilaiseen kulttuuriin, joka on myös syksyn ensimmäisen esityksenkin lähtökohtana. Jaakko Hämeen-Anttilan suomentamien suufilaisten runojen tulkitsijoina on tällä kertaa Circo Aereo –ryhmä. Tekstit, musiikki ja nykysirkus luovat uutta jonnekin perinteiden ja vielä tuntemattoman välimaastoon.

Teksteistä siirrytään syyskuussa hetkeksi fyysisyyteen. Jo ensimmäinen Sanaton-festivaali osoitti, että esittävän taiteen uudelle foorumille on kysyntää. Tänä vuonna Sanaton jatkaa linjaansa esitellä muita kuin tekstistä ja puheesta lähteviä ilmaisumuotoja. Esiintyjinä nähdään sekä koti- että ulkomaisia taiteilijoita, opettajia ja oppilaita, nuoria ja pitkän linjan tekijöitä. Yhteistä näille kaikille on vahva ilmaisu ja syvät juuret fyysisen teatterin lähtökohdissa ja teorioissa. Uutuutena festivaalilla toteutetaan myös Open stage- tyyppinen klubi-ilta, jolloin yhä useampi pääsee estradille esittelemään omaa tekemistään.