Suoraan [sisältöön] [valikkoon]

AKSELI GALLEN-KALLELA: ENSI OPETUS

1887–1889, öljymaalaus,115,5 x 98 cm

picture coming...

Taiteilija Akseli Gallen-Kallela oli kaupunkilainen. Hän syntyi Porin kaupungissa ja hänen perheensä oli vaurasta ja sivistynyttä väkeä. Gallen-Kallela kuitenkin viihtyi myös tavallisten maalaisihmisten parissa.Hän matkusteli ympäri Suomea ja kuvasi näiden ihmisten elämää. Usein hän jopa asui kuvaamiensa ihmisten kotona, usein hyvinkin vaatimattomissa oloissa.

Tämän kuvan hän maalasi Keski-Suomessa, Keuruulla, Ekolan torpassa.

Mitä kuvan ihmiset tekevät? Mitä kummaa miehellä on kädessään?

Miehellä on kädessään verkkoneula eli käpy. Hän kutoo kalaverkkoa. Valmiita verkkoja on penkillä, tytön jalkojen vieressä. Tyttö on kumartunut kirjan ääreen, hän lukee.

Taiteilija antoi maalaukselleen nimen Ensi opetus. Mitähän se mahtaa tarkoittaa?

Yli sata vuotta sitten kaikki lapset eivät suinkaan menneet kouluun, päiväkodista puhumattakaan. Moni aikuinenkaan ei osannut lukea. Kuvan tyttö ei hänkään käynyt koulua. Tyttö oli kuitenkin onnekas, sillä hänen isoisänsä osasi lukea ja opetti
lapsenlapselleenkin lukemisen taidon. Joskus myös lukemaan oppinut lapsi opetti vanhempiaan. Mitäpä jos tyttö opettaakin isoisäänsä?

Kuvan ihmiset ovat tavallisia, yli sata vuotta sitten eläneitä maalaisia. Tuohon aikaan maaseudulla lähes kaikki valmistettiin alusta loppuun asti itse. Talo, kuten kaikki kodin esineet, penkit, pöytä ja astiat ovat puusta omin käsin tehtyjä. Tytön penkin alla on kirves, jolla puita voi kaataa metsästä. Kalaverkkojen lisäksi myös kankaat kudottiin ja vaatteet ommeltiin itse.

Tässä mökissä ei ole sähkölamppuja. Silloin kun tämä maalaus maalattiin, ei missään kodeissa ollut vielä sähköjä.

Teos ei juuri nyt ole museossa esillä.


Tulosta Ateneum-opas vanhemmille ja opettajille »

(PDF, 2,7 MB, 12 sivua)