Tallit: Toleman (1984), Lotus (1985-87), McLaren (1988-1993), Williams (1994).
Paalupaikat: 65
Nopeimmat kierrokset: 19
Pisteitä: 614

Vuonna 1994 vapunpäivänä Imolan mustana viikonloppuna menehtyneen Ayrton Sennan myytti elää lukemattomissa formulalegendoissa ja ennätystilastoissa. Monilta kilparadoilta voi myös löytää Sennan mukaan nimettyjä mutkia.

Kilpa-autoilu oli Ayrton Sennan elämä. Radalla Senna tavoitteli vain voittoa. Ykkössijoja hänelle kertyi 41. Senna ajoi vajaan 11 kauden aikana ennätykselliset 65 paalupaikkaa. Tähän suoritukseen tuskin kukaan muu enää yltää ainakaan yhtä nopeasti.

Mikroautoilusta kannuksensa hankkinut nuorukainen teki kaudella 1983 selvää jälkeä Englannin F3-sarjassa. Voitettuaan sarjan mestaruuden pääsi Senna seuraavaksi kaudeksi suoraan moottoriurheilun kuninkuusluokkaan formula ykkösiin Toleman-talliin.

Jo uransa toisessa F1-osakilpailussa Senna ajoi pisteille ja oli uransa viidennessä F1-kisassa Monacon kaatosateessa erittäin lähellä voittoakin. Alain Prost oli McLarenillaan enää vain täpärästi Sennan edellä, kun kisa päätettiin rankkasateen takia keskeyttää 31 kierroksen jälkeen.

Tolemanilta Sennan tie vei kauden 1984 alla legendaariseen Lotus-talliin. Ensimmäisen osakilpailuvoittonsa Senna saavutti toisessa Lotus-kisassaan Portugalissa 1985. Kuvioon sopi hyvin se, että Estorilin rata-alueella satoi koko kisapäivän. Paalupaikalta startannut brasilialainen johti kilpailua lähdöstä maaliin. Toiseksi kaasutellut Ferrari-kuski Michele Alboreto jäi yli minuutin.

Kolmivuotisella Lotus-urallaan Senna ylsi yhteensä kuuteen osakilpailuvoittoon, kuten mm. ylläolevan kuvan Monacon GP:n vuonna 1987.

Maailmanmestaruudesta Ayrton Senna pääsi taistelemaan siirryttyään McLaren-talliin kauden 1988 alla. Tallitoveriksi tuli Alain Prost, josta ajan myötä kehkeytyi Sennan arkkivihollinen. Kausi 1988 oli englantilaistallin suvereenia hallintaa. Senna voitti kahdeksan osakilpailua ja Prost seitsemän. Ainoastaan yksi voitto lipsahti McLarenin ulkopuolelle, kun Gerhard Berger voitti Ferrarillaan tallin kotiradalla Monzassa. Prost keräsi kauden aikana Sennaa enemmän MM-pisteitä, mutta silloinen pistelasku, joka otti MM-loppupisteisiin mukaan kultakin kuljettajalta vain kauden 11 parasta kisaa, kruunasi Sennan maailmanmestariksi.

Kauden toiseksi viimeinen osakilpailu Japanissa tarjosi hienon taistelun miesten välillä, kun startissa Prost pääsi kärkeen Sennan hyydyttyä paalupaikalle. Koska Suzukan radan lähtösuora viettää alaspäin, sai Senna autonsa mäkilähdöllä liikkeelle. Brasilialainen raivasi tiensä kohti kärkeä ja teki mestaruuden sinetöineen ohituksen Prostista kisan 28. kierroksella. Senna kertoi nähneensä Jumalan mestaruuden ratkaisseen kisan viimeisellä kierroksella.

Kahden seuraavankin kauden mestaruus ratkaistiin Sennan ja Prostin välillä. Molemmilla kerroilla kolaroitiin. Kauden 1989 toiseksi viimeisessä kisasta Japanista Senna tarvitsi voiton. Prost johti kisaa, mutta Senna tuli takaa. Brassitähti yritti ohitusta 47. kierroksen täytyttyä hitaassa mutkassa. Prost sulki tylysti oven ja autot osuivat yhteen. Prost jätti kisan sikseen, mutta Sennan McLaren työnnettiin vielä radalle. Sennan auton etusiipi oli kolarissa vioittunut. Hän haki varikolta uuden ja ajoi ykkösen ruutulipulle. Myöhemmin hänet kuitenkin hylättiin työntöavun takia. Prostista tuli maailmanmestari.

Kauden 1990 toiseksi viimeiseen osakilpailuun Japanissa Senna starttasi paalupaikalta, joka oli kuitenkin radan likaisemmalla puolella. Vierestä lähtenyt Ferrarille siirtynyt Alain Prost, jolla oli ainoana kuljettajana vielä mahdollisuus viedä maailmanmestaruus Sennalta, sai paremman lähdön. Senna tunki kuitenkin ensimmäisessä mutkassa väkisin rinnalle ja kolaroi Prostin kanssa. Molempien miesten matka päättyi alkuunsa, ja Senna kruunattiin maailmanmestariksi.

Kaudella 1991 Senna ratkaisi jälleen maailmanmestaruutensa Suzukan radalla Japanissa. Tällä kertaa ei tarvittu kolarointeja. Brasilialaisen ainoa jäljellä ollut uhkaaja Williamsin Nigel Mansell sortui ajovirheeseen yritettyään turhaan hiillostaa Sennaa.

Kausilla 1992 ja 1993 Senna joutui taistelemaan ylivoimaista Williamsia vastaan. Muutamista osakilpailuvoitoista huolimatta hänellä ei ollut todellisia mahdollisuuksia mestaruustaistoon. Näiltä vuosilta klassisimmaksi kisaksi on jäänyt Euroopan GP Doningtonissa 1993, jossa Senna, ajaen välillä slikseillä sateessa, taituroi voiton epävakaisessa englantilaissäässä. Doningtonin kisan ensimmäinen kierrosta pidetään formulahistorian hienoimpana: Senna putosi startissa viidenneksi Prostin, Damon Hillin, Michael Schumacherin ja Karl Wendlingerin taakse. Senna ohitti heidän kaikki yhden kierroksen aikana. Ensin brassi meni Schumacherin ohi Redgate-mutkassa, seuraavaksi nöyrtyi Wendlinger. Hillin Senna ohitti Coppice-mutkassa. Kun Senna saapui kierroksen päättävään Melbourne-hiusneulaan, oli kärjessä ajanut Prost jo liipaisimella. Senna otti mutkaan sisälinjan ja siirtyi kärkeen. Senna voitti kisan ja ajoi myös nopeimman kierroksen, joka syntyi erikoisesti brassin ajettua varikkosuoran läpi. McLarenin miehistö ei ollut valmiina renkaidenvaihtoon, joten Senna kaasutti täysillä läpi varikon.

Portugalin GP:ssä 1993 Sennan tallitoveriksi tuli nuori suomalainen Mika Häkkinen, joka löi aika-ajospesialistin heti ensimmäisissä aika-ajoissa. Kauden 1993 päätteeksi Senna hylkäsi McLarenin siirtyäkseen Williamsille.

Williams-komennus meni hirvittävällä tavalla pieleen. Senna saalisti paalupaikat kauden 1994 kolmessa ensimmäisessä osakilpailussa muttei päässyt maaliin sen paremmin avauskisassa Brasiliassa kuin toisessa koitoksessa Aidan radallakaan. Kauden kolmas kisaviikonloppu Imolassa oli synkkääkin synkempi. Ensin Rubens Barrichello ajoi erittäin vaarallisesti päin ratavallia perjantaina, mutta selviytyi ihmeen kaupalla ilman vakavia vammoja. Lauantaina Roland Ratzenberger menehtyi törmättyään betoniseinään Simtek-auton etusiivekkeen päätylevyn irrottua. San Marinon GP alkoi rajulla kolarilla, kun Pedro Lamy ajoi lähdössä hyytyneen JJ Lehdon Benettonin päälle. Matkaa jatkettiin turva-auton takana. Neljännellä kierroksella Senna kiihdytti turva-auton väistyttyä kärkeen. Kuudennen kierroksen alussa Sennan Williams-auto syöksyi päin betoniseinää täydellä vauhdilla. Senna menehtyi vammoihin, jotka aiheutuivat kolarissa irronneen etupyörän ripustuksen osuttua miestä päähän. Koko Brasilia suri sankariaan. Maahan julistettiin kolmen päivän suruaika.

Pettikö Williams-auton ohjaus, vai mitä tapahtui? Maailma ei koskaan saanut lopullista vastausta kysymykseen, mikä aiheutti Sennan ulosajon.