23.02.2011 13:33

Synt. 28.8.1989, Nastola
Sarja ja talli 2011: GP3 / Lotus ART , Williamsin F1-tallin testikuljettaja

Tammikuussa 2010 julkistettu testikuljettajan sopimus Williamsille avaa Valtteri Bottakselle mahdollisen tien formula ykkösiin. Williamsin edelliset testikuskit Nico Hülkenberg ja Nico Rosberg ovat nimittäin nousseet vuorollaan tallin kilpakuljettajaksi. Williamsilla toivotaan Bottaksen yltävän samaan lähivuosina. Testaamista on nykyään rajoitettu niin paljon, että nuorukainen ei ole vielä päässyt ajamaan F1-autolla kunnollisia testejä.

Bottas voitti Formula Renault'n 2.0-luokan Eurocupin ja Pohjois-Euroopan sarjan 2008. Se nosti hänet F3-luokan eurosarjan huipputallin ART:n kuljettajaksi. Ensimmäisellä F3-kaudellaan Bottas sijoittui loppupisteissä kolmanneksi, vaikka voittotili eurosarjassa jäikin avaamatta. Tallitoveri Jules Bianchi ajoi näytöstyyliin sarjan mestariksi. Bottas saavutti kuitenkin voiton F3-luokan erittäin arvostetussa Masters-kisassa Zandvoortin radalla.

Viime kaudella Bottas ylsi F3-eurosarjassa kahteen osakilpailuvoittoon ja uusi kolmannen sijansa yhteispisteissä. Hänestä tuli myös ensimmäinen kuljettaja, joka on yltänyt kahteen perättäiseen voittoon Zandvoortin Masters-kisassa.

Bottas ottaa tänä vuonna urallaan uuden askelen eteenpäin siirtyessään GP3-sarjaan, joka lanseerattiin vuonna 2010 GP2-luokan ponnahduslaudaksi. Bottas jatkaa Felipe Massan managerin Nicolas Todtin osaomistamassa ART-tallissa, joka on saanut tukijakseen Lotuksen katuautoja valmistavan Lotus Groupin. Talli tunnetaan nimellä Lotus ART. Tätä kautta Bottaksella on jonkinlainen kytkös myös Lotus Renault -nimeä kantavaan F1-talliin.

ART toimii GP3:n lisäksi myös GP2-luokassa, jossa sen autoilla ovat ajaneet mestareiksi sekä Nico Rosberg että Lewis Hamilton. F3:ssä ART voitti aiemmin nimellä ASM kaikki tallimestaruudet vuosina 2003-2008.

Bottaksen sopimusasioita hoitaa Didier Coton, joka toimi aikanaan Mika Häkkisen taustavoimissa.

Mikä on GP3?

GP3-luokka lanseerattiin vuonna 2010 GP2:n pikkuveliluokaksi, mutta sieltä ei ole mahdotonta nousta suoraan formula ykkösiinkään. Ensimmäisen mestaruuden voitti meksikolainen Estebán Gutiérrez, joka on nimetty Sauberin F1-tallin testikuljettajaksi.

Italialaisen kilpa-autovalmistajan Dallaran rakentamia GP3-autoja vauhdittaa kaksilitrainen ja nelisylinterinen Renault'n turbomoottori, josta saadaan irti noin 280 hevosvoimaa. Auton minimipaino kuljettajan kanssa on 630 kiloa. GP3-sarjan virallinen rengastoimittaja on Pirelli.

GP3-sarjan kilpailut ajetaan Euroopan F1-viikonloppujen yhteydessä, joten Bottas pääsee esittelemään osaamistaan tallipäälliköille. Jokaisena kisaviikonloppuna ajetaan kaksi starttia.