TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Viime viikolla pamahti maailmalle melkoinen dopingpommi ja pienimuotoinen jysäys on menneellä viikolla ravistellut Suomea. Joskus voittamisen into on mennyt yli ja on otettu käyttöön laittomat menetelmät. Laitoimme järjestykseen kymmenen pahinta dopingskandaalia.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Michelle Smith de Bruin

Irlantilainen on pienoinen outolintu dopingmaailmassa, sillä kaikki tietävät hänen käyttäneen aineita, mutta hän ei oikein koskaan jäänyt kiinni. De Bruin alkoi nousta ihmisten tietoon vuonna 1995 voittaen Euroopan mestaruuden, mutta seuraavana vuonna Atlantan olympialaisissa hän todella täräytti voittamalla kolme kultaa ja yhden pronssin. Seuraavana vuonna vahva meno jatkui MM-kisoissa. Samaan aikaan heräsi epäilyjä mahdollisista vippaskonsteista, sillä rakettimainen kehitys hieman uimarille vanhemmalle iälle sekä valmentajamies Erik de Bruin kärsi samaan aikaan dopingrangaistusta kärähdettyään kiekonheitossa. Kansainvälinen uimaliitto ilmaisi myös huolensa, että hän oli kieltäytynyt useista kilpailukauden ulkopuolisista testeistä.

Kupla kuitenkin rikkoutui vuonna 1998, kun hän jäi kiinni virtsanäytteensä manipuloinnista, kun testaajat saapuivat hänen kotiinsa. Irlantilainen lisäsi näytteeseensä tujauksen viskiä yrittäen siten peittää kiellettyjä aineita. Hänelle lätkäistiin neljän vuoden kilpailukielto ja se päätti samalla hänen uransa 28-vuotiaana. Nykyään asianajajana tunnettu de Bruin sai pitää Atlantassa hankitut mitalinsa ja hän on vakuuttanut syyttömyyttään aineiden käyttöön tähän päivään saakka. Uskokoon ken tahtoo.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

USA:n baseballin steroidiskandaali

Jose Canseco paljasti 2005 ilmestyneessä kirjassaan käyttäneensä steroideja uransa aikana ja vihjaisi samalla usean muunkin toimineen samalla tavalla. Vaikka baseballissa oli jo aiemmin ollut steroidiepäilyjä, lähti Canescon tunnustuksesta purkautumaan sellainen vyyhti joka tahrasi amerikkalaisten rakastamaa lajia pahoin. Sitä seuranneissa tutkimuksissa yhteensä 80 pelaajan todettiin syyllistyneen steroidien käyttöön. Joukossa oli myös yhdeksi kaikkien aikojen pelaajaksi tituleerattu Barry Bonds, joka oli yhdysvaltalaisurheilijoita kaataneen dopingtehdas BALCO:n asiakkaita.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Festina-talli Tour de Francessa

Pyöräilyssä on ollut tasaisesti käryjä jo pitkään, mutta systemaattisen käytön viitteet tulivat ilmi Ranskan ympäriajossa vuonna 1998, kun koko Festina-talli pistettiin kilpailussa hyllylle. Festinan työntekijän hallusta löytyi 400 veriampullia jotka oli tarkoitettu kilpailijoille. Festina-tallin käry oli ensimmäinen tuossa mittakaavassa pyöräilyssä ja todella avasi silmiä lajin suhteen. Edelleenkin ikävä kyllä tasaiseen tahtiin polkijoita jää kiinni, mutta määrät ovat onneksi vähenemään päin.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Kiinan naisuimareiden joukkokäry

Kiina ei ollut juuri uima-altaissa juhlinut ennen kuin vuoden 1994 MM-kilpailuissa pärskähti oikein kunnolla. Kiinan naisuimarit nappasivat 12 kultaista mitalia 16 mahdollisesta. Samana vuonna järjestetyissä Aasian mestaruuskisoissa kuitenkin peräti 11 uimaria kärähti. Kiinalaisen naisuinnin yllä on leijunut sen jälkeen epäilyksen varjo eikä se ole hälvennyt vuosien varrella tapahtuneiden käryjen johdosta lainkaan.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Marion Jones

BALCO:n dopingtehtaan asiakkaina ei ollut vain baseballpelaajia, vaan kirkkaimpana tähtenä oli yleisurheilija Marion Jones. Hän voitti Sydneyssä kolme olympiakultaa ja yhteensä viisi mitalia. Jones valehteli viranomaisille dopingkäytöstään ja joutui lopulta tunnustamaan todisteiden ollessa liian vahvat. Sittemmin koripalloa kokeillut Jones joutui lusimaan kuusi kuukautta valehtelustaan.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Diego Maradona

Diego Maradona oli johdattanut Argentiinan maailmanmestariksi Meksikossa 1986, MM-finaaliin Italiassa 1990 ja hän yritti johdattaa Argentiinan menestykseen jälleen USA:n kisoissa 1994. Italian kisojen jälkeen Maradonalla oli ollut pahoja ongelmia ja hän oli jäänyt kiinni kokaiinin käytöstä ja painoa oli tullut vyölle jonkin verran liikaa.

Mutta kun 1994 MM-kisat alkoivat, oli Maradona jälleen häikäisevä. Upean alun jälkeen taivas kuitenkin pimeni jalkapallotaivaalla. Maradona jäi kiinni efedriinin käytöstä jota oli laihdutuslääkkeessä jota hän käytti pitääkseen painonsa pois. Käryyn päättyi yksi upea aikakausi jalkapallossa, kun hän lopetti maajoukkueuransa siihen.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Lahden dopingskandaali

Vaikka Lahden dopingskandaali ei ehkä järisyttänyt maapalloa, Suomessa Richterin asteikko meni moneen kertaan rikki sen aiheuttamista tärinästä. Hiihdossa oli tapahtunut käryjä ennenkin, mutta mikään ei vastannut sitä kokoluokkaa mitä Lahdessa tapahtui. Jari Isometsän, Mika Myllylän, Harri Kirvesniemen, Janne Immosen, Milla Jauhon ja Virpi Kuitusen kärähtäminen pudotti suomalaiset pehmeältä pilveltä jäiselle maankamaralle. Miesten viestijoukkueesta Sami Repo (2.vas) oli ainoa jolla oli puhtaat voiteet elimistössään.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Ben Johnson

Kanadalainen pikakiituri juoksi Soulissa silloin uskomattomalta tuntuneen ajan 9,79. Katsojat ja kanssakilpailijat haukkoivat henkeään. Kisan jälkeen tuli kuitenkin shokeeraava uutinen, kun yksi maailman valovoimaisimmista urheilutähdistä oli jäänyt kiinni dopingista. Kuvassa olevat Carl Lewis ja Linford Christie olivat nopeita arvostelemaan Johnsonia, mutta Christie itse kärähti myöhemmin ja USA:n yleisurheiluliiton väitettiin pimittäneen Lewisin kärähtämisen ennen Soulin olympialaisia. Myös alkuperäisessä tulosluettelossa viidenneksi sijoittunut Dennis Mitchell jäi myöhemmin kiinni.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

Lance Armstrong

Pitkään omaa syyttömyyttään vakuutellut Lance Armstrong vihdoin tunnusti viime viikolla, että kaikki hänen seitsemän Tour de Francen voittoa tulivat kiellettyjen aineiden avulla. Armstrong on lukuisten kärähtäneiden pyöräilijöiden joukosta se kaikista kovin ja kirkkain tähti.

Armstrongin tarina oli kuin tuhkimotarina, kun hän selviytyi kivessyövästä palaten kilpateille voittaen seitsemän Tour de Francea. Hän halusi varjella tuota lähes pyhimyksen omaista julkisuuskuvaansa taistellessaan dopingepäilyjä vastaan. Jossain vaiheessa liikaa on kuitenkin liikaa ja hän joutui nöyrtymään ja tunnustamaan. Paha sai palkkansa.

TOP 10: Isoimmat dopingskandaalit

DDR:n dopingjärjestelmä

Mikään dopinghistoriassa ei vedä vertoja DDR:n dopingkoneistolle. DDR:n nuorille urheilijoille alettiin syöttää hormoneja jo ennen teini-ikää. DDR:n dopingkulttuuri toi mukaan runsaasti menestystä, mutta jätti jälkeensä ihmisraunioita. Yhtenä esimerkkinä kuulantyöntäjä Heidi Krieger (kuvassa), joka nykyään tunnetaan Andreas Kriegerinä. Häneen pumpattiin niin paljon testosteronia, että oli vain helpompi lopulta vaihtaa sukupuolta.

Yhden urheilijan kärähtäminen ei ole mitään tällaisen järjestelmän rinnalla, joka lopulta vaikutti satoihin urheilijoihin ja heidän elämiinsä. Urheilijat eivät olleet järjestelmälle ihmisiä, vaan koneita.

Kaikki suosikkilajisi Katsomon MTV3 Sport -paketissa. Lue lisää.

Jotain meni pieleen, pahoittelemme. Koita hetken päästä uudelleen.

  • Kommentointi vaatii toimiakseen JavaScriptin
Näytä kerralla: kommenttia

Kirjoita kommentti 

Kommentit

Kirjoita kommentti

Kirjoittaja hyväksyy kommentointiosion kirjoittamisen säännöt sekä sitoutuu lisäksi noudattamaan MTV Oy:n sähköisten palvelujen yleisiä käyttöehtoja.

Yhteystiedot
Kommentti
Toiminnot

Top 10 -lista