TOP 10: Tiukimmat rallin MM-taistelut

Rallin maailmanmestaruus ratkeaa kahden viikon päästä ajettavaan päätöskilpailuun, kun Sebastian Loeb ja Mikko Hirvonen taistelevat tittelistä. Tiukkoja mestaruustaistoja on käyty aiemminkin ja MTV3.fi listasi kymmenen tiukinta mestaruustaistelua historian saatossa.

10) Björn Waldegård-Hannu Mikkola 1979

Vuonna 1979 nähtiin huippujännittävä mestaruustaistelu, kun Ruotsin Björn Waldegård lähti viimeiseen Norsunluurannikon osakilpailuun johtopaikalta, mutta kuvassa olevalla Hannu Mikkolalla oli mahdollisuus nousta hänen ohitseen. Mikkola oli pedannut itselleen hyvät lähtöasetelmat voittamalla edellisrallin ja kaksikon välistä eroa oli kuusi pistettä ennen viimeistä ja ratkaisevaa kisaa. Mikkola voitti päätösrallin, mutta Waldegård sijoittui toiseksi mikä riitti varmistamaan hänelle tittelin.

9) Tommi Mäkinen-Colin McRae 1997

Tommi Mäkinen näytti jo karkaavan helppoon maailmanmestaruuteen kaudella 1997, mutta Colin McRae aloitti hurjan loppukirin ja voitti ennen viimeistä osakilpailua kaksi edellistä kisaa ja nousi Mäkisen kantaan. Mäkiselle riitti pistekin varmistamaan mestaruuden eikä Puuppolan mies epäonnistunut, vaan otti tarvittavan pisteen ja näin McRae jäi voitosta huolimatta pisteen päähän Mäkisestä.

8) Sebastian Loeb-Mikko Hirvonen 2009

Mikko Hirvonen taistelee jälleen maailmanmestaruudesta, mutta oli jo lähellä kaksi vuotta sitten. Loeb näytti karkaavaan jälleen mestaruuteen, mutta vaikeudet jarruttivat ranskalaisen menoa loppukaudesta ja Hirvonen otti neljä peräkkäistä voittoa ajaen itsensä paalupaikalle ennen kahta viimeistä kilpailua. Loeb sai kuitenkin nuottinsa kohdilleen oikeaan aikaan voittaen kaksi viimeistä kisaa nousten pisteen edelle Hirvosta. Hirvonen sijoittui kahdessa viimeisessä kilpailussa kolmanneksi ja toiseksi, mutta siitä huolimatta Loeb kiilasi edelle.

7) Ari Vatanen-Guy Frequelin 1981

Ari Vatanen lähti kauden 1981 päätösralliin takaa-ajoasemasta, sillä Ranskan Guy Frequelin johti ennen päätöskisaa kahdeksalla pisteellä. Frequelin ajoi kisassa kuitenkin ulos ja Vatanen hurjasteli toiseksi ja nappasi 15 pistettä jolla hän nousi ranskalaisen ohi maailmanmestariksi.

6) Petter Solberg-Sebastian Loeb 2003

Sebastian Loeb lähti viimeiseen kilpailuun pisteen etumatkalta ennen Petter Solbergiä. Norjalaisen hermo piti kuitenkin paremmin Walesin vaikeilla teillä ja hän korjasi kilpailusta voiton ja pääsi näin juhlimaan maailmanmestaruutta ranskalaisen nenän edestä.

5) Colin McRae-Carlos Sainz 1995

Kauden 1995 MM-sarja oli dramatiikkaa täynnä, sillä Toyota hylättiin heidän käytettyä laitonta turboa autossaan ja samalla vesittyivät muun muassa Juha Kankkusen mestaruushaaveet. Mestaruus olikin sitten Carlos Sainzin ja Colin McRaen kaksinkamppailu. Ennen viimeistä osakilpailua espanjalaisella oli pisteen etumatka, mutta McRae voitti omissa kotimaisemissaan ja Sainz ajoi toiseksi ja näin skotti nappasi itselleen maailmanmestaruuden.

4) Juha Kankkunen-Carlos Sainz 1991

Carlos Sainz lähti kauden 1991 päättävään RAC-ralliin pisteen Juha Kankkusta edellä ja Kankkusen piti pitää espanjalainen takanaan voittaakseen maailmanmestaruuden. Laukaalaisen hermo piti paremmin ja hän nappasi kilpailussa niukan voiton. Sainz sijoittui kolmanneksi vain kuusi sekuntia Kankkusen perässä ja näin espanjalainen jäi jälleen nuolemaan näppejään.

3) Juha Kankkunen-Miki Biasion-Markku Alen 1987

Vuoden 1987 mestaruus oli kolmen kauppa. Miki Biasion johti MM-sarjaa ennen päätöskilpailua, Juha Kankkunen oli toisena ja Markku Alen kolmantena. Alen tarvitsi käytännössä voiton ja hieman Biasionin ja Kankkusen epäonnea noustakseen mestariksi. Kankkunen voitti päätöskilpailuna olleen RAC:n Biasionin jäädessä pisteittä ja nappasi näin toisen peräkkäisen maailmanmestaruutensa.

2) Richard Burns-Colin McRae-Tommi Mäkinen 2001

Vuoden 2001 päätöskisaan lähdettiin kutkuttavista asemista, sillä ennen päätöskilpailua peräti neljällä kuljettajalla oli mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus. Hallitsevan maailmanmestari Marcus Grönholmin toiveet tosin lepäsivät siinä, että edellä oleva kolmikko keskeyttäisi kilpailun.

McRae johti sarjaa pisteen erolla Mäkiseen ennen päätöskisaa ja Richard Burns oli kaksi pistettä skottia perässä. Sekä McRae että Mäkinen kuitenkin joutuivat keskeyttämään ja tie oli silotettu Burnsille, joka ajoi kisassa kolmanneksi ja se riitti nostamaan hänet kaksikon ohi maailmanmestariksi.

1) Tommi Mäkinen-Carlos Sainz 1998

Listan ykkösenä on itseoikeutettuna kaikkien aikojen dramaattisin käänne maailmanmestaruustaistelussa. Tommi Mäkinen lähti johtoasemassa viimeiseen RAC-ralliin ja joutui keskeyttämään kilpailun. Pöytä oli katettu Sainzille, mutta jälleen kerran espanjalainen joutui pettymään. Sainzin auto hajosi viimeisellä erikoiskokeella vain 500 metriä ennen maalia, kun jo kotiin lähdössä ollut Mäkinen sai tiedon Matadorin keskeyttämisestä puhelimitse ja Mäkinen kruunattiin lopulta maailmanmestariksi.

Katso video tapahtumasta täältä ja Mäkisen legendaarinen haastattelu hänen saatuaan tiedon Sainzin keskeyttämisestä täältä.

Kaikki suosikkilajisi Katsomon MTV3 Sport -paketissa. Lue lisää.

Jotain meni pieleen, pahoittelemme. Koita hetken päästä uudelleen.