Suoraan [sisältöön] [valikkoon]
Lapset, paja ja opastukset > Ateneum-opas vanhemmille ja opettajille > Eero Järnefelt: Raatajat rahanalaiset / Kaski

EERO JÄRNEFELT:  RAATAJAT RAHANALAISET /  KASKI
1893, öljymaalaus, 131 x 164 cm 

Maa on tuhkan peitossa. Siellä täällä törröttää hiiltyneitä puunrunkoja.

Mistä mahtaa olla kyse?

Yli sata vuotta sitten olivat olot Suomessa hyvin toisenlaiset kuin tänä päivänä. Ruokaa oli vähän ja sen saamiseksi oli tehtävä kovasti töitä. Kuvan ihmiset
ovat kaskimaalla. He polttavat metsää maan tasalle saadakseen tasaisen maan, jolle voivat kylvää peltonsa. Kantojen ja juurien tuhka on hyvää lannoitetta. Toivottavasti pellosta saa paljon viljaa.

Mitä luulet, millaista työtä kaskeaminen oli? Mikä teki kaskeamisesta erityisen raskasta?

Maa on hohtavan kuuma. Savu kirvelee silmiä ja noki tarttuu ihoon. Tiedät varmasti itsekin, miten kurjalta tuntuu, kun nuotiolla istuessa savu puhaltaa suoraan silmiin.

Minkälaisia varusteita kaskeamisessa käytettiin?

Vahvoilla puunoksilla tulta pidettiin yllä ja toisaalta huolehdittiin, ettei se leviä liian laajalle alueelle. Oksat olivat painavia. Myös tämä teki työstä raskasta.

Kuvan ihmiset eivät itse omista kaskeamaansa maata. Paljonkohan he saivat palkkaa työstään?

Rahapalkkaa ei itse asiassa maksettu ollenkaan. Perhe sai työstään palkaksi viljaa, joka kasvoi kaskimaalle seuraavana kesänä. Jos vilja ei kasvanut, perhe jäi ilman ruokaa.

Miltä kuvan ihmiset vaikuttavat?
Kuvan ihmiset ovat köyhiä ja nälissään. Miesten käsivarret ovat laihat ja pikkutytön maha pömpöttää pettuleivän syömisestä. Yli sata vuotta sitten Suomessa
nähtiin nälkää. Silloin monia ihmisiä kuoli ruoan puutteeseen.

Taiteilija Eero Järnefelt maalasi taulun ulkona kaskimaan reunalla. Ulkoilmassa maalatessa värit ja valon saa parhaiten kuvatuksi juuri sellaisina kuin ne luonnossa ovat. Sisällä, taiteilijan ateljeessa maalatuissa maisemissa valot ja varjot ovat usein epätodellisen näköisiä (katso esim. Werner Holmbergin maalausta Kyröskoski).

Järnefelt oli hyvin tarkka siitä, että maalaus kuvaa kaskeamista oikein ja kaunistelematta. Hän oli sivistyneestä ja vauraasta perheestä, eikä hän itse osannut kasketa. Hän halusi olla varma, että maalaus oli oikean kaskityön kuva. Niinpä hän tarkastutti valmiin maalauksensa eräällä kaskityöläisellä. Raatajat rahanalaiset on siis aito kuvaus työstä, jollaista Suomessa ei enää tehdä.

Eero Järnefelt maalasi tämän kuvan, koska hän toivoi ihmisten, yhä sadan vuoden kuluttua, muistavan, että kaskeaminen oli raskasta työtä ja siihen osallistui koko perhe, myös lapset.

Järnefelt kuvasi mielellään tavallisia ihmisiä ja kaunista suomalaista maisemaa, jota voit ehkä löytää tästäkin kuvasta. SF/EJ


Tulosta Ateneum-opas vanhemmille ja opettajille »

(PDF, 2,7 MB, 12 sivua)